De zomer komt eraan en dat betekent dat de dagen langer worden en het hopelijk lekker warm wordt. Dit is het perfecte moment om de barbecue uit de schuur te halen en vrienden en familie uit te nodigen voor een gezellige avond met heerlijk eten, zoals vlees en groenten die jij klaarmaakt. Naast de gebruikelijke manieren van koken met houtbriketten, kun je op de barbecue ook je gerechten een extra smaak geven. Wist je dat roken op de barbecue eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is als het lijkt?
Warm roken
Bij warm roken worden voedingsmiddelen zowel gerookt als gegaard. Hierdoor krijgen ze een heerlijke rooksmaak, maar blijft de houdbaarheid hetzelfde. Bij warm roken moet je letten op twee temperaturen: de smeultemperatuur en de temperatuur van de rook. De smeultemperatuur is de temperatuur van het hout en beïnvloedt de geur en smaak van de rook, wat belangrijk is voor de smaak van de producten. De temperatuur van de rook is de temperatuur wanneer de rook in contact komt met het vlees. Bij warm roken is deze temperatuur veel hoger dan bij koud roken. Zoek je nog hout voor de gewone BBQ? Dan kun je geperste houtblokken kopen.
Verschil tussen pallets en rookhout
Bij rookhout kun je meestal kiezen tussen chips en chunks. Daarnaast zijn er ook rookmot of meel en rookpellets beschikbaar. Elk soort rookhout heeft een specifiek doel. Laten we ons nu concentreren op chips en chunks, omdat we die het meest gebruiken. Chips zijn handig voor snelle en korte sessies, of om rook toe te voegen aan gasbarbecues. Je kunt ze op twee manieren gebruiken. Maar let op, gooi ze niet zomaar tussen de briketten, want dan verbranden ze te snel en krijg je te weinig en verkeerde rook. Snippers kun je gebruiken in een smokerbox of je kunt ze in aluminiumfolie verpakken met een paar gaatjes erin.
Moet je hout natmaken?
Chips worden vaak verkeerd gebruikt. Je ziet dat ze rechtstreeks op de hete kolen worden gegooid. Om verbranding te voorkomen, worden ze soms van tevoren natgemaakt. Maar het probleem is dat de natte chips de kolen afkoelen, en dat is niet de bedoeling. Bovendien ben je eigenlijk aan het stomen in plaats van roken. Dit begint op 300 graden. Dit is trouwens niet de temperatuur waarop je aan het barbecueën bent, maar het directe contact tussen het gloeiende houtskooldeeltje en het rookhout. Zoals je misschien weet, kan kokend water niet heter worden dan 100ºC. Het hout begint pas heter te worden en te roken wanneer al het water is verdampt. En waarom zou je daarop willen wachten?
Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.