Een veiligheidszaklamp, of je nu gaat kamperen of bij de brandweer werkt, het komt altijd goed van pas. Deze zaklampen beschikken over stukken betere licht prestaties dan de reguliere zaklamp. Maar lang niet iedereen weet wat deze lampen precies zijn, wat de extra functies zijn en welke verschillende soorten er zijn. Benieuwd? Vandaag leggen we je alles uit over veiligheidszaklampen.
Wat is het?
De veiligheidszaklamp is een draagbaar en op batterijen werkende lamp dat ontworpen is om ‘extreem veilig’ te zijn. Dit wil zeggen dat het in geen enkele situatie een ontploffing kan veroorzaken doordat het geen elektrische vonken kan afgeven. De veiligheidszaklampen bevatten een plastic huls zonder metalen die onbeschermd zijn en het plastic van de lenzen is bijna onbreekbaar.
De zaklampen worden ook gebruikt op explosieve plekken, voldoen aan de nationale voorschriften en Europese norm voor veilige elektrische apparaten. Deze zaklampen:
● Zijn niet te koop in een reguliere winkel. Ook niet als de een rubberen of plastic huls bevatten.
● Zijn verplicht op explosieve plaatsen, telefoons zijn in geen enkel geval een vervanging voor de veiligheidszaklamp.
Gebruik van de zaklamp
Personeel, waaronder brandweerlieden, werken met deze zaklampen op plekken waar zich brand kan voordoen. Voordat zij een gevaarlijke zone betreden, of de lamp gebruiken moet je zorgen dat:
● Alle onderdelen aanwezig zijn en vastzitten
● De batterijen voldoende zijn
● De lamp is verzegeld
● Alleen de aangegeven batterijen worden gebruikt.
Onderhoud van de zaklamp
Zorg dat de zaklampen altijd schoon en droog bewaard worden op een koele plaats. Na gebruik van de zaklamp is het van belang om de batterijen eruit te halen om kans op lekken te voorkomen en daarmee de zaklamp beschadigd wordt. Mocht je reservebatterijen hebben, dan mogen deze nooit langer dan twee maanden worden bewaard. De bedoeling hiervan is dat de batterijen “vers” blijven.
Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.