Geweer kopen: dit zijn de wettelijke regels

Een geweer kopen klinkt misschien in eerste instantie als iets verontrustends. Maar geweren kunt u ook weer onderverdelen in antieke onklaar gemaakte wapens, echte- en nepgeweren, en tot slot zijn er nog de luchtdrukwapens. In dit artikel leggen we u uit wat de wet zegt over wapenbezit en welk geweer u al dan niet met vergunning in huis mag hebben. 

Voorbeelden van geweren welke te koop zijn:

  • Klein en groot kaliber geweer
  • Luchtdrukgeweren
  • Gebruikte wapens
  • Antieke wapens

Verbod op semi-automatisch geweer kopen

De wet in Nederland heeft wapens ingedeeld in vier categorieën. Een geweer welke valt in de eerste drie categorieën is per definitie verboden om als consument zijnde in bezit te hebben. Tenzij u een wapenvergunning hebt. Meer over de voorwaarden van een wapenvergunning vindt u onderaan in dit artikel. Wapens waarvoor u een vergunning moet hebben zijn onder meer vuurwapens en dus echte geweren. Ook een semi-automatisch geweer kopen mag niet zomaar, wat hetzelfde geldt voor jachtgeweren. 

Antieke wapens welke onklaar zijn gemaakt

In de vierde categorie vallen onder andere de antieke wapens, welke onklaar zijn gemaakt. Dat kan dus een AK47 zijn welke is gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Of een Mosin Nagant. Omdat deze onklaar is gemaakt mag u  deze wel in huis hebben, alleen niet bij u dragen op straat of bij u hebben in de auto of elders openbaar. Maar ook voor deze wapens geldt dat ze vrij verkrijgbaar zijn voor iedereen vanaf 18 jaar. 

Luchtdrukgeweer met en zonder vergunning

Een geweer welke u wel mag kopen zijn de luchtdrukwapens. Een gemiddeld luchtdrukgeweer met bijbehorende kogeltjes mag u zelfs zonder vergunning kopen. Wel moet u ook nu minimaal 18 jaar zijn en dat ook kunnen aantonen. Ook als u zo’n geweer online gaat aanschaffen. 

Voorwaarden voor een wapenvergunning

U heeft gezien dat er een aantal wapens zijn die u niet bij u mag hebben mits u een vergunning heeft. Om zo’n wapenvergunning te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van het type wapen waar u de vergunning voor aanvraagt.

Over algemeen geldt dat u als aanvrager een redelijk belang moet hebben bij het willen kopen van bijvoorbeeld een echt geweer. Er mag geen vrees bestaan voor misbruik. Het redelijk belang houdt in dat u een geweer mag kopen om een schietsport te beoefenen. Of om een historische veldslag na te spelen. Het zijn slechts voorbeelden van zo’n redelijk belang. Of u daadwerkelijk een vergunning krijgt is van meer afhankelijk dan alleen het redelijk belang.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.