Hoe reist jouw koffer mee naar de bestemming?


Heb jij je wel eens afgevraagd hoe jouw koffer nu met het vliegtuig mee gaat? Hoe zorgt de vliegtuigmaatschappij er nu voor dat elke koffer ook daadwerkelijk op de bestemming aankomt? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen, lees dus gauw verder.

 

Met behulp van een handig labeltje, het zogeheten bagagelabel, wordt de koffer op de juiste vlucht gezet. Op dit label staan onder andere het vluchtnummer, de datum en bestemming. Ook is er een barcode aanwezig waarmee het labeltje gelezen kan worden. Dit labeltje wordt gelezen door de automatische scanners, hier zorgt het systeem ervoor dat de koffer op de juiste band terecht komt. Bij Schiphol wordt dit geregeld en getransporteerd naar het juiste vliegtuig. Wat er hiervoor en/of hierna gebeurd met de koffers ligt in de handen van de luchtvaartmaatschappij.

 

Nadat de koffer in het systeem komt wordt deze tijdelijk opgeslagen in de ‘Buffers’, dit zijn opslagplaatsen in de bagagekelder voor koffers die eigenlijk te vroeg zijn. Op deze manier rollen er niet vlak voor de vlucht telkens honderden koffers door het systeem. Het systeem weet precies welke koffer waar ligt, wanneer de vlucht van deze Samsonite koffer gaat en wanneer deze weg moet. Ditzelfde systeem zorgt ervoor dat jouw koffer op tijd getransporteerd wordt door Schiphol. Zo komt dus jouw koffer op jouw vlucht terecht.

 

Maar hoe gaat dat nu wanneer het vliegtuig geland is en jouw koffer op de bagageband terecht moet komen? Nadat het vliegtuig geland is worden de koffers weer vervoerd naar de bagagekelder. De chauffeur van de kar weet door middel van het systeem naar welke van de 16 banden hij nu moet rijden. Het bagagegebied op Schiphol is erg groot, het heeft namelijk meer dan 65 kilometer aan transportbanden. Deze banden komen natuurlijk uit bij de bagagebanden waar jij jouw koffer kunt terughalen. Op deze manier heb jij weer jouw Samsonite trolley.

 

Per jaar worden wel 55 miljoen stukken bagage verwerkt door Schiphol, tijdens de drukste perioden soms wel meer dan 180.000 koffers per dag. Een koffer legt een behoorlijke route af over de banden om weer bij jou terug te komen. Doordat het systeem en de route erg ingewikkeld en lang is, is het eigenlijk best knap dat maar 0,65% van alle koffers zoekraakt. 99% van alle koffers komen dus weer terug bij de eigenaar. Voor de meeste mensen is het dus niet nodig dat zij zich druk maken om het verliezen van hun koffer.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.