Natuur, planten en dieren: de pracht van kamperen

Kamperen is een moment van rust. Nou ja, wanneer je alles goed voorbereid natuurlijk, want wanneer je op het allerlaatste moment inziet dat je de muggenspray vergeten bent, kan het weleens een heel naar avontuur worden. Kamperen gaat vooral om natuur. Lekker in je tent in de buurt van een rivier, in de bossen of juist de velden. En dan kom je veel flora en fauna tegen, waaronder struiken en planten die je ook wel in je tuin zou willen hebben. Kan dat?

Wilde planten in je tuin zetten

Laten we direct duidelijk zijn: het meenemen van wilde planten vanaf grond dat niet van jou is, is bij wet verboden. Alles wat je meeneemt van de grond die van iemand anders is (persoon, instantie of vereniging) valt namelijk onder stropen. En wanneer je een plant uit moet graven, dan is dit natuurlijk helemaal duidelijk omdat dit een bewuste handeling is. Daarnaast is het niet goed voor de natuur wanneer we massaal het bos ingaan en bepaalde plantensoorten weghalen, omdat we hiermee het ecosysteem verstoren en dit kan enorme gevolgen hebben. Dat is jammer, want sommige grassoorten, heideplanten, hulsten en rododendrons zouden niet misstaan in de tuin. Toch kun je deze beter echt niet meenemen, omdat het dus verboden en schadelijk is. Daarnaast kunnen deze planten insecten bevatten die je op jouw beurt weer niet in de tuin wilt hebben, omdat jouw huidige planten er dan aan gaan.

En als ik de planten écht in mijn tuin wil hebben?

De meeste wilde planten en gewassen worden ook gewoon gekweekt. De experts op het gebied van planten kunnen je verder helpen. Maak een foto van de planten die jij graag in je tuin zou willen en ga eens in gesprek met de mensen achter plantengrow.nl. Zij hebben de ervaring en de kennis om direct te zien welke plant het is en geven vervolgens advies. Zo kan het maar zo zijn dat de plant die jij wilt niet eens overleeft in jouw tuin of is er een betere optie die veel fraaier uitkomt.

Op die manier kun je tijdens het kamperen gewoon inspiratie opdoen voor toevoegingen in je tuin, maar dan zonder de wet te overtreden en zonder het ecosysteem te verstoren, dat het tegenwoordig per definitie al moeilijk genoeg heeft. Heb jij leuke planten, grassoorten of gewassen gezien die ook gekweekt kunnen worden op een goede manier? Dan kun je straks je eigen kampeerplek in de achtertuin maken wanneer de gewassen bezorgd zijn!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.