3 kampeeropties voor het reizen met de camper

Wil je ook graag gaan reizen met de camper, maar heb je geen idee hoe dit precies werkt en waar je mag staan? Mooi! Dan kunnen we je in dit artikel verder helpen. We zullen je de 3 kampeeropties voor het reizen met de camper verder toelichten en helpen je ook waar je deze plekken dan kunt vinden. Zo ga ook jij een mooie reis tegemoet!

Wildkamperen

Want ons betreft de leukste kampeeroptie is ‘wildkamperen’. Wanneer je aan ‘vanlife’ denkt zie je toch al gauw de perfecte plaatjes van Instagram of Pinterest voor je. Lekker met het busje aan het strand of aan een prachtig meer, achterdeuren openslaan en vanuit het bed genieten van het prachtige uitzicht. Of de deur uit stappen en direct een duik kunnen nemen of beginnen aan een mooie hike. ’s Avonds een kampvuurtje maken en kijken naar de sterren…het liefst ben je dan ook nog in je eentje. Toegegeven: in het hoogseizoen is dit ideaalplaatje soms lastig, maar zeker haalbaar!
Allereerst is het goed om te weten dat het niet in alle landen is toegestaan om wild te kamperen. Toch wordt het in veel landen gedoogd en met behulp van de juiste apps kun je vaak ook voldoende informatie vinden of het mogelijk is om op jouw droomplek te kunnen blijven staan. Soms kun je ook een gokje wagen natuurlijk. In Europa zijn de regels best streng, zeker in centraal Europa. Landen als Griekenland en Turkije gedogen wildkamperen vaak, behalve in de National Parcs. Uiteraard is het belangrijk om de plek waar je staat netter achter te laten dan je hem hebt aangetroffen.
Kroatië en Portugal zijn landen die een stuk strenger zijn op wildkamperen. Hier wordt zeker in het hoogseizoen streng op gecontroleerd en er worden ook boetes uitgeschreven. Houd hier dus rekening mee als je naar deze landen afreist. In Scandinavië is het juist het tegenovergestelde. Hier kun je perfect wildkamperen want hier geldt het allemans recht: het recht om vrij van de natuur te genieten. Ook in een aantal Balkan landen, zoals Albanië is wildkamperen toegestaan.
Verder vind je logischerwijs lang niet op alle wildkampeerplekken faciliteiten om een aantal dagen te kunnen blijven staan. Houd hier dus rekening mee in je planning. Afhankelijk van jouw voorzieningen zul je om de 3 a 4 dagen toch op pad moeten om water te vullen of te legen, aan de stroom te staan of het toilet te legen.

Camperplaatsen

De naam spreekt eigenlijk voor zich: camperplaatsen zijn plaatsen die zijn aangelegd speciaal voor de camper. Op veel plekken in Europa vind je deze plekken, maar helaas lang niet overal. Zeker in centraal Europa zijn de voorzieningen voor de camper goed geregeld. Denk aan Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland.
Vaak kun je op deze plekken voor een paar euro, soms ook gratis, overnachten. Meestal zijn de plekken niet heel mooi. Een parkeerplaats is niet uitzonderlijk. Maar je kunt zeker ook mazzel hebben en een mooie plek treffen. Op de meeste van de camperplaatsen zijn voldoende faciliteiten aanwezig. Zo kun je er bijna altijd water vullen en soms is er ook een mogelijkheid om aan de stroom te gaan staan of om het toilet te legen.

Campings

De laatste kampeeroptie is waarschijnlijk de optie waar je het eerst aan denkt bij kamperen. Campings zijn natuurlijk ideaal voor wat betreft voorzieningen. Naast de basis zijn hier ook douches aanwezig en soms ook een wasmachine of bijvoorbeeld een zwembad!

Hoe vind je de ideale kampeerplek?

Er zijn diverse manieren om naar campings, camperplaatsen en wildplekken te zoeken. Uiteraard zijn er veel campings op internet te vinden en bestaan er ook gidsen van bijvoorbeeld ANWB waar campings zijn gebundeld. Daarnaast bieden apps echt een uitkomst. Zo heb je campercontact, een handige app vooral om campings en camperplaatsen op te zoeken. Ook staan hier diverse waterpunten en loospunten op vermeld.
Park4night wordt door de meeste vanlifers gebruikt en dat is fijn, want daardoor zijn de reviews bijna altijd up-to-date. Naast campings en camperplaatsen vind je hier vooral de wildplekken. Ook op deze app kun je waterpunten, gas navulpunten, en loospunten vinden. Wij raden voor beide apps de betaalde versie aan, omdat je op die manier beter kunt filteren op jouw ideale wensen.
En de laatste is Ioverlander, die vooral door overlanders gebruikt wordt voor het delen van wildkampeerplekken. Indien je deze 3 apps afwisselt, heb je een heel fijn overzicht.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.