Ervaar de vrijheid tijdens fietskamperen

Om een avontuurlijke vakantie te beleven hoef je niet perse naar een ver oord af te reizen. Ook in Nederland kun je een fantastische vakantie beleven. Ga bijvoorbeeld eens op fietsvakantie in eigen land. Het maakt niet uit of je sportief bent of van ontspannen vakanties houdt, je zult je verbazen hoe leuk een fietsvakantie kan zijn. Het voordeel van fietskamperen is dat je ultieme vrijheid zal ervaren doordat je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Fiets op je eigen tempo van camping naar camping en ontdek de mooiste plekken in Nederland. Om het fietskamperen tot een succes te maken volgen in deze blog een aantal tips.

Fiets in orde?

Of je nu met je mountainbike of elektrische fiets op fietsvakantie gaat maakt niet uit. Wat wel belangrijk is dat je tweewieler in topconditie is. Om hem in topconditie te houden is het van belang dat je weet hoe je eenvoudig een band kunt vervangen of wat je moet doen wanneer je ketting van het tandwiel af ligt. Neem daarom altijd een bandenplaksetje mee en wat belangrijk gereedschap. Het is namelijk lastig om midden op de Veluwe even snel een fietsenwinkel te vinden. Laat voor vertrek eventueel je fiets nog even controleren bij een fietsenwinkel bij jou in de buurt.

Fietstassen vullen

Tijdens een fietsvakantie ben je beperkter in de hoeveelheid spullen die je mee kan nemen. Het is niet zo dat je met een goed gevulde koffer naar je bestemming vliegt. In dit geval heb je meestal alleen dubbele fietstassen die je kunt vullen met benodigdheden. Hierdoor kan je echt alleen maar dingen meenemen die je echt nodig hebt. Laat je föhn, extra paar schoenen en andere overbodige artikelen vooral thuis. Mocht je toch nog extra spullen nodig hebben dan kun je altijd nog overwegen om een fietsaanhanger mee te nemen.

Boodschappen mee?

Naast de benodigde kleding wil je natuurlijk ook iets van eten en drinken mee kunnen nemen. Het beste is om geen inkopen te doen voor een hele week, maar het te beperken voor twee dagen. Zo hoef je niet iedere dag naar de supermarkt en zitten je fietstassen niet overvol. Verder is het slim om bepaalde artikelen te verdelen wanneer je met meerdere mensen op fietsvakantie bent. Denk bijvoorbeeld aan zware drinkflessen en kookspullen.

Op je kookspullen kun je behoorlijk veel gewicht besparen. Er zijn al gasbrandertjes vanaf 50 gram, en ook pannetjes worden steeds lichter. Aluminium en titanium pannen wegen bijna niks, en afhankelijk van met hoeveel personen je op fietsvakantie gaat heb je er ook maar weinig nodig. Als je met z’n tweetjes bent is een kleine bakpan en een pannetje om rijst of pasta in te koken al genoeg.

De Fietsvakantiewinkel is gespecialiseerd in extra lichte kampeerspullen voor fietsers, zoals slaapmatjes, tenten maar ook kookgerei. Bekende merken van lichtgewicht kampeerspullen zijn Thermarest (slaapmatjes), Cumulus (slaapzakken) MSR (gasbrandertjes, ze hebben veel verschillende soorten) en Primus (pannetjes). Maar ook een gourmet-houtje gebruiken als spatel, in plaats van de metalen spatel uit je keukenla levert al een flinke
gewichtsbesparing op.

Laatste voorbereidingen

Nu je fiets in orde is kun je de laatste voorbereidingen treffen. Pak je fietstassen alvast in en print je route alvast uit. Of ga je toch liever voor het navigatiesysteem van je mobiele telefoon? Let op dat je soms beperkt bent in stroom tijdens een fietsvakantie. Verder is het handig om te controleren of je ID-kaart nog lang genoeg geldig is. Dan ben je klaar voor vertrek.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.