Watertafel: voor buiten en binnen

Er zijn allerlei soorten en uitvoeringen van watertafels beschikbaar die verschillende thema’s bevatten. Vaak zijn deze gemaakt in kunststof varianten, al heb je de watertafels tegenwoordig ook in houten versies. Wat voor maat tuin of balkon je ook hebt, er is overal wel een passende watertafel voor te vinden. Vooral bij mooi weer is er natuurlijk niets mooiers voor kinderen dan lekker te spelen met water, zelfs voor de jongste kids al geschikt! Door de verschillende kleurtjes en accessoires kunnen de kinderen zich er uren mee vermaken. Het stimuleert de kinderen lekker te spelen en te bewegen. Wist je trouwens dat watertafels ook heel erg leuk zijn om te vullen met andere materialen dan water?

 

Leerzaam speelgoed

Watertafels zijn niet alleen goed om af te koelen en leuk, de zintuigen worden ook gestimuleerd en spelen ze samen met andere kinderen. De meeste tafels hebben een handige afvoer-stop waardoor je de bak makkelijk schoon kan maken. op sommige watertafels vind je kranen en verwisselbare leidingen. Die zijn uitstekend voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden, op een praktische en leuke manier.

 

Een watertafel in huis gebruiken

Met de ideeën die ik hieronder zal beschrijven is het erg leuk om een watertafel ook met minder goed weer en in de winter binnen te gebruiken. Daardoor hebben de kinderen nog meer lol van de watertafel.

 

IJsblokjes

Je kunt de watertafel ook vullen met ijsblokjes. Je laat de kinderen ermee spelen en bouwen zodat ze leren dat ijs glad en koud is. Ook ontdekken de kinderen hoe snel het ijs smelt en dat er water overblijft als ze gesmolten zijn. Een nieuwe ontdekking en erg leerzaam voor elk kind wat nog geen kennis heeft gemaakt met ijs.

 

Piepschuim balletjes

Het vullen van de watertafel met piepschuim balletjes is een heel erg leuk idee voor de koudere maanden van het jaar. Doordat het piepschuim wit is, lijkt het net of de watertafel gevuld is met sneeuw. Buiten dat je er verschillende dingetjes in kan verstoppen kunnen speelgoedbootjes er ook nog eens makkelijk overheen glijden. Houd rekening met het feit dat piepschuim balletjes statisch kunnen zijn! Het vinden van balletjes in de rest van het huis kan dus mogelijk zijn. Maar ach, alles voor het plezier van de kinderen, toch?

 

Maïskorrels

De watertafel kan ook leuk gevuld worden met maïskorrels. Het is erg licht en dus makkelijk te scheppen voor kinderen. Spelen met emmertjes, schepjes, harkjes etc. Ook kunnen hier makkelijk bootjes overheen glijden en kunnen er verschillenden dingetjes in verstopt worden. Indien je dit verspilling van voedsel vindt, kun je in dat geval als tip een ziplock zakje gebruiken om de maïskorrels achteraf in te bewaren (dit voor de volgende keer dat de kinderen weer gebruik willen maken van de watertafel).

 

Zand

Zand in de watertafel kan een uitstekende oplossing zijn om deze te gebruiken met kouder weer. Het vullen van emmertjes met schepjes, het zand door een zandloper laten glijden, flesjes vullen en ga zo maar door. Maak het zand eventueel een beetje vochtig en je zal zien dat de kinderen de mooiste creaties maken. Er zijn erg veel mogelijkheden met zand in de watertafel; laat de fantasie van de kinderen het werk maar doen en sta versteld van de ideeën waar ze mee komen!

 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.