Kamperen en kleine kinderen, hoe pak je dat aan?

Voor de meeste fanatieke kampeerders komt er een eind aan de avonturen wanneer zij kinderen krijgen. Niet elke vader of moeder kan hun kind een week lang bij opa en oma brengen om een week te gaan kamperen immers. Maar wanneer de kinderen langzamerhand ouder worden, nemen de mogelijkheden weer toe. Vanaf een bepaalde leeftijd kun je zelfs langzaamaan beginnen met het overwegen van een kampeervakantie met je kleine kinderen. Maar hoe begin je daar nou eigenlijk het beste mee?

Niet ineens de andere kant van de wereld kiezen

Wanneer je voor het eerst wil kamperen met je kind, dan is het niet verstandig om direct naar de Ardennen of nog verder weg te gaan. Hoe graag je kind ook wil, de kans bestaat dat de heimwee ineens toeslaat. Of de angst natuurlijk, want slapen in een tent ergens in een bos is toch even andere koek dan in je eigen bed met je vaste nachtlampje. Begin daarom eens in de tuin, de woonkamer of onder de terrasoverkappingen. Zo weet je namelijk zeker dat je direct weer naar huis kunt wanneer het niet lukt. En zo kun je het de volgende avond gewoon nog eens proberen.

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kamperen begint met goede voorbereidingen. Maar waar je voor jezelf redelijk makkelijk kunt improviseren, is dat met kleine kinderen veel lastiger. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Genoeg droge kleren voor de kinderen bijvoorbeeld, maar ook het favoriete knuffeldier van je kind om iets bekends mee te hebben. Let ook op het eten en drinken. Zorg er in ieder geval voor dat je het favoriete eten en drinken mee kunt nemen van je kind. Op die manier kun je ook tijdens een spannende avond ervoor zorgen dat je zoon of dochter genoeg binnenkrijgt.

Maar: maak het vooral een avontuur

De eerste keer kamperen met je kinderen is niet het moment om je kind te wijzen op de basisprincipes van het kamperen. Of de manier waarop je kunt overleven in de wildernis. Maak er een spannend avontuur van, met het maken van een vuurtje, het braden van een worst of samen het kasteel (de tent dus) op te zetten. Maak je er een spannend avontuur van, dan is het een stuk leuker voor je kind om er wat leuks van te maken. Daarbij heb jij een grote rol. Wil je het makkelijker maken? Maak er dan een rollenspel van. De ridders in het bos bijvoorbeeld, of de favoriete helden van je kind. Zo maak je het aantrekkelijk en zorg je er direct voor dat je kind helemaal in het verhaal zit en kamperen superleuk gaat vinden!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.