Visvakantie in Zweden nu de zalm weer in overvloed is!

Kamperen in eigen land is natuurlijk hartstikke leuk. Maar het wordt een stuk spannender wanneer je wat verder van huis je tent op kunt zetten. Vergeet de Belgische Ardennen voor de verandering en kijk eens omhoog. Niet naar de lucht, maar naar Scandinavië! Het land van de mannen met baarden, de vrouwen met lang blond haar, de uitgestrekte meren en bossen waar kamperen wel heel erg aantrekkelijk – en gevaarlijk – wordt. Veel ruige avonturiers maken zich op voor hun volgende vakantie: een visvakantie, want de zalm is in de herfst net wat makkelijker te vangen.

Is het een haalbare kaart?

Wanneer je een visvakantie wilt houden in Zweden, dan is het verstandig om niet alleen te gaan. Het is namelijk net wat makkelijker wanneer er mensen in de buurt zijn. Enerzijds omdat een flinke zalm veel weegt en niet zo makkelijk binnen te halen is als de gemiddelde Nederlandse stekelbaars. Daarnaast is het met de auto een reis van zo’n 12 uur (je wilt niet in het zuiden van Zweden gaan vissen immers), waarmee het handig is wanneer iemand het stuur over kan nemen tijdens het rijden. En kun je de kosten voor de brug/boot delen? Dan blijft het een visvakantie die binnen het budget blijft. Houd je geld over? Zorg er dan voor dat je alvast leuke grillspulletjes meeneemt zodat je de vis ook ter plekke kunt bereiden. Bij Maakjeeigensfeer.nl is veel leuks te vinden tegenwoordig.

Lokaal kopen in Zweden? Het lijkt een goed plan, maar vergeet niet dat de meeste winkeliers zich richten op de toeristen in het seizoen. Kom je buiten het seizoen, dan wordt het een lastige zoektocht, zeker wanneer je geen Zweeds spreekt.

Waar ga ik heen?

In Zweden zijn twee grote meren waar je zonder vislicentie kunt vissen: het Vättern en het Vännern. Vooral het Vättern ter hoogte van de plaats Granvik is populair bij zalmvissers. Je kunt echter nóg beter wat verder omhoog rijden, in de richting van Mora of Älvdalen. Hier vind je nog veel meer meren en plekken om te vissen.

Vergeet niet om bij de lokale sportviswinkel te vragen waar je op dat moment het beste kunt vissen. Zonder de juiste informatie (en materialen) kun je het vangen van die enorme zalm wel vergeten. Geen geluk en heb je nog wat budget over? De Lofoten in Noorwegen zijn een plek waar de zalm regelmatig uit het water springt tijdens het spelen. Hier kun je dus ook prima terecht, maar vergeet niet dat Noorwegen aanzienlijk duurder is dan Zweden – en dat de mensen hier aanzienlijk minder vriendelijk zijn tegenover buitenlanders.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.